ZÖLDHULLADÉK ELSZÁLLÍTÁS!
2021. január elsejétől országszerte betiltják az avar és a gallyak égetését, számos önkormányzat azonban a kérdést már korábban rendeleti úton szabályozta, így az ország jelentős részére most is érvényben van a tilalom.

De mihez kezdjünk az őszi kerti munkák során felhalmozódott zöldhulladékkal? A STIHL szakértői erre is tudják a választ.

Az Országgyűlés júniusban döntött úgy, hogy betiltják a kerti hulladék égetését, melytől a levegő minőségének jelentős javulását várják, de így kívánják védeni az égés során a levegőbe kerülő károsanyagoktól a lakosság egészségét.

Fenntarthatóság és egészségvédelem

„Az avarégetés szabályozása jelenleg önkormányzati hatáskörbe tartozik, így bár az országos tilalom csak 2021. január elsején lép életbe, számos településen már ma is büntetik a zöldhulladék égetését” – mutatnak rá a STIHL szakértői, hozzátéve: környezetvédő szervezetek és más civil szövetségek már korábban is jelezték, hogy a területen azonnali beavatkozásra van szükség. A rendelet megszegése akár több százezer forintos bírságot is maga után vonhat.

A levegő védelméről szóló kormányrendelet kiterjesztésével újabb nagy lépést tehetünk ökológiai lábnyomunk csökkentésére, hiszen jelentős mértékben mérsékelni tudjuk a levegőbe kerülő károsanyagok mennyiségét. A környezetünk védelmén túl azonban saját egészségünket is óvhatjuk azzal, ha nem égetjük el a zöldhulladékot, hiszen az így felszabaduló anyagok káros hatással vannak a tüdőre, az agy működésére, sőt, akár még a hormonháztartásunkra is.

Így hasznosítható a zöldhulladék

„Az ősszel nem csak a kerti munkák során keletkezik zöldhulladék, hanem a fák természetes lombhullatásával is olyan nagymennyiségű avar keletkezik, aminek az összegyűjtése kifejezetten nagy kihívást okoz sokak számra. A lombfúvók azonban pillanatok alatt egy kupacba terelik a leghullott faleveleket, amiket aztán bezsákolhatunk, vagy komposztálásra is felhasználhatunk” – magyarázzák a kertészeti vállalat szakértői.

A metszés során keletkező gallyakat nagyteljesítményű aprítóval feldolgozhatjuk, ezekből pedig mulcs keletkezik, ami szintén alkalmas komposztálásra, de akár megfelelő eszközök használatával brikettálásra is felhasználható. A munkafolyamat során keletkező újrahasznosított anyag segítségével télen otthonunkat fűthetjük, jelentős rezsiköltséget megtakarítva.

„Az önkormányzatok zöme segíti a lakosság zöldhulladékának összegyűjtését azzal, hogy lehetőséget biztosít az úgynevezett biológiailag lebomló zsákokba gyűjtött avar és aprított gallyak elszállítására” – húzzák alá a STIHL-esek, megjegyezve, érdemes előzetesen tájékozódnunk az önkormányzatnál, ugyanis több helyen még a zsákolás sem kötelező, elegendő egy előre meghatározott helyre kihelyezni azt. Amennyiben azonban ez nem lehetséges, keressük fel a hozzánk legközelebb eső hulladékégetőt vagy komposztálótelepet, ahol a zöldhulladékot megfelelő, környezetbarát módon hasznosítani tudják.

+1 TIPP

Fűgyűjtőkosaras fűnyíróval a lehullott leveleket is könnyedén összegyűjthetjük. Az ősz folyamán, egészen addig, amíg még nő a fű, és nyírni kell, a fűnyírással a leveleket is felszippanthatjuk. A STIHL fűnyírógépek fűgyűjtő kosara tökéletesen megfelel erre a célra. A fűnyíráskor azonban fontos, hogy a gyep és az avarréteg is száraz legyen. A nedves, összetapadt leveleket nem ajánlott a fűnyíróval összeszedni.

 

További információk a gépekkel kapcsolatban: stihl.hu

Forrás: stihlnemzedekek.hu

Útban van a Zöldhulladék?
Elszállítjuk!

  Az Ön neve *

  Az Ön e-mail címe *

  Az Üzenetének a Tárgya

  Az Ön telefonszáma *

  Az Ön üzenete *


  A * -al jelölt mezők kitöltése kötelező